הרשויות להגנת הסביבה הקשיחו את ידן על מסעדות שאינן מקפידות על מניעת זיהום האוויר. מסעדה שלא תהיה לה מערכת סינון בארובה לא תקבל רישיון לעסק. כאן בדיוק נכנסת לתמונה חברת אייר קונטרול, שמתמחה בפיתוח, תכנון וייצור מערכות סינון אוויר כמו גם בפתרון בעיות של ריח רע במבנים ובחללים סגורים.
פורסם לראשונה ע"י דנה ירקצי במזון פלוס
יגאל טויסטר, מנכ"ל והבעלים של חברת 'אייר קונטרול', נשוי באושר לרוית, אשר גם מהווה חלק בלתי נפרד מניהול החברה. כשהוא לא עוסק בפיתוח מערכות נידוף הוא אוהב לבלות את זמנו הפנוי בטיולי ג'יפים ולהקדיש את זמנו לשלושת ילדיו.
את דרכו בתחום החל טויסטר בתור אינסטלטור צעיר, כאשר יום אחד פנתה אליו החברה הראשונה בארץ בתחום טיהור האוויר וביקשה ממנו לשתף פעולה בהתקנת מכשירי הטיהור שהיו מיובאים מחו"ל, כעבור כמה שנים החברה התפרקה וטויסטר החליט להרים את הכפפה והקים חברה אשר מייצרת את אותם מכשירים בארץ ומתאימה אותם לצרכי הצרכן.
"למעשה אני הראשון שייצר ותכנן מכשירי סינון אוויר, עד אז החברות היו מייבאות אותן מחו"ל, כעת אפשר להתאים את תכנון המוצרים לצרכיי הלקוח."
מה הביא אותך לרעיון של ייצור מערכות נידוף באופן עצמאי?
בשנת 2008 הקמתי את החברה באופן עצמאי. היה לי ידע מאוד נרחב בפיתוח של מערכות סינון למיניהם עם ניסיון של 20 שנה בתחום, חשבתי שיש כאן הזדמנות לפתוח חברה באופן עצמאי. אחרי שבדקתי את כל המערכות שמגיעות מחו"ל הבנתי שאני יכול לייצר משהו הרבה יותר טוב. מוצרים שהם כחול לבן ובנוסף להכניס באותן מערכות את הפיתוחים שלי בכדי שהמוצרים יהיו הרבה יותר זמינים לצרכן. הייצור הוא ייצור שלנו וזה לא כמו להזמין מוצרים מחו"ל, זה שונה וזמין יותר. הצלחתי לייצר מוצר במחיר שהוא שווה לכל נפש.
מה מייחד את אייר קונטרול מחברות אחרות בתחום?
במשך שנים רבות עבדתי באינסטלציה, אני מגיע ידע נרחב בתחום הזה ורוב הריחות הרעים מקורם בביבים ובאינסטלציה. אני משלב את הידע שלי באינסטלציה עם הידע שצברתי בתחום האוורור וקושר ביניהם בדרך לפתרון הבעיה במיוחד בכל הקשור לריחות. זה מה שמייחד אותי בתחום. בנוסף לכך, אנחנו מתכננים ומייצרים את מערכות האוורור בארץ, מה שמבדיל אותנו משאר החברות. אנחנו מתאימים את הייצור לבעיית הלקוח. כל המערכות שלנו הם טיילור מייד בהתאם לדרישת הלקוח ולבעיה עמה הוא מתמודד.
אנחנו מגיעים בעקבות קריאה ללקוח, מבינים את סוג הבעיה ומנתחים אותה. אנחנו מוצאים את הכיוון לפתרון ולמעשה יחד עם הלקוח אנחנו בונים תוכנית לפתרון הבעיה, כאשר אנחנו מתחשבים בחלל, בעובדים ובסביבה. בשונה מייבוא מוצר בו מתאימים את הלקוח למוצר, אני מייצר בדיוק מה שהלקוח צריך.
איך היית מתאר את תפקידך בחברה?
אני נוגע בכל התחומים היום בחברה, החל משיווק, מכירות, התקנות, אני מפקח על הכול וגם מעורב פעיל בכל שלב ושלב במגע עם הלקוחות.
מה מאפיין את התחום של טיהור אוויר?
היום רוב הצריכה היא בעיקר בתחום המסעדנות מפני שיש חוקים שמחייבים אותם להתקין סינון בארובות. בימים אלו הגנת הסביבה מאוד מעורבת ופעילה במתן רישיונות למסעדות. מסעדה שלא תהיה לה מערכת סינון בארובה לא תקבל רישיון לעסק. יש היום מודעות הולכת וגוברת לתחום הירוק, למניעת זיהום, לאוויר נקי, יותר מודעות לכך שהאוויר אותו אנו נושמים הוא מזוהם וכפועל יוצא מכך גם מודעות לחברות העוסקות בטיהור אוויר.
תאר את התפתחות העסק? איך הוא התחיל, איך הוא היום?
כאשר הקמנו את החברה, התחלנו עם מפעל לייצור. בסוף 2009 בעקבות המצב הכלכלי בעולם נאלצנו לסגור את המפעל ולמעשה היום אנחנו מתמקדים בתכנון, פיתוח, ייצור והתקנות. כעת יש לנו זמן להיות יותר קרובים ללקוח וללוות את הפרויקטים יותר מקרוב. אפשר לומר שבכל פרויקט אני נמצא בקשר הדוק ובצורה מלאה בשטח. אחד הדברים שמייחדים אותנו הוא שאני נמצא פיזית בכל התקנה, מפקח ועובד.
עד כמה התחרות בתחום שלך גדולה?
בתחום הזה התחרות היא גדולה, למרות שבסה"כ אין הרבה חברות כמונו. בשנה האחרונה צצו הרבה חאפרים אשר שברו את השוק עם מחירים מצחיקים, אך עבודתם לא יסודית ומקצועית וזאת כמובן בהתאם למחיר הלא הגיוני שהם מציעים. מכון התקנים הוציא בשנה האחרונה תקנים חדשים וקבע עלויות מחירים לעבודה, אנחנו מלכתחילה עובדים על פי התקנים ולכן אין לנו בעיה להתמודד עם זה. מבחינתנו זה מבורך וזה מה שמבדיל אותנו מהרבה מתחרים.
מי הלקוחות המרכזיים שלכם? מהו קהל היעד שלכם?
קהל היעד שלנו למעשה מתחיל מבתים פרטיים, אנשים עם בעיות נשימה שמעוניינים שביתם יהיה נקי מעשן ואבק. זה הבסיס. משם אנחנו ממשיכים לאוורור וסינון במשרדים ומגיעים למסה הגדולה והקריטית שהיא תחום המסעדנות. הם למעשה קהל היעד העיקרי שמחויב בעצם על פי חוק להשתמש בשירות שלנו. התקנת מערכת הנידוף שקולטת את עשן הבישול, מערכת סינון ומפוח תעשייתי. קהל לקוחותינו הוא מאוד מגוון החל ממפעלים תעשייתיים כמו "ברק", דרך רשתות מזון כמו וולפנייט – רשת המבורגרים, בתי מלון כמו מלון המלך דוד- ת"א ועד בנקים כמו בנק לאומי ומזרחי.
עד כמה אתם גמישים ביחס לדרישות השוק?
אנחנו משתדלים להיות גמישים, מאחר ואנחנו מייצרים לכל לקוח בנפרד הגמישות היא אולטימטיבית אבל בהתאם לדרישות התקן. אנחנו מאוד קשובים לצרכי הלקוח, אנחנו יכולים להתגמש במידה מסוימת. אבל כל זה במגבלות של עסק. אנחנו מתגמשים עד כמה שאפשר ומנסים לעזור ללקוחותינו כמה שאפשר.
איך אתה מסכם את השנה האחרונה והאם המיתון השפיע עליכם?
כשאני התחלתי את העסק אחרי חצי שנה המיתון השפיע עלינו, הוא תפס אותנו, החלטנו להילחם ונלחמנו בשיניים, אך לעומת זאת השנה האחרונה הייתה שנה טובה מבחינתנו, באחד הפרויקטים נכנסו לרשת של המבורגרים חדשה ועבדנו עם חמישה עשר סניפים.
עד כמה המצב הכלכלי הנוכחי משפיע על החברה שלך?
כרגע זה לא משפיע מאחר והגענו למצב ששם החברה הוא מוכר ולמרות התחרות הקשה, אנשים מוכנים ורוצים לעבוד איתנו כמעט בכל תנאי. אנשים עדיין רוצים עבודה ברמה גבוהה ויודעים להעריך את זה.
מה הם הקווים העיקריים המנחים אותך בעסק?
מה שמנחה אותנו קודם זה אמינות, השקיפות מול הלקוח היא ערך עליון אצלנו. לאחר מכן, איכות מוצרים ואיכות של עבודה. חשוב לנו מאוד שהלקוח יקבל בתמורה לכספו את המוצר הטוב ביותר ברמת ביצוע וגימור גבוהה ביותר. מי ששילם יקבל את הטוב ביותר עבור התמורה שהוא שילם, לכן אנחנו שמים דגש חזק מאוד על שירות ומענה מהיר ויחס אישי.
מה העסק הזה בשבילך?
זה הבייבי שלי, זה הכול. זאת חברה שהקמתי במו ידיי, אחד משאיפותיי המקצועיות היא שהחברה תישאר קטנה עם מגע, קשר, ליווי ויחס אישי ללקוחותיה. החברה היא מאוד משפחתית, כי היא גם בניהולה של אשתי רווית, כולי תקווה שגם ילדיי ביום מן הימים ישתלבו בחברה ויובילו אותה קדימה.
מה אתה מאחל לעצמך, לעסק בשנה הקרובה?
אני מאחל שאייר קונטרול תתבסס כמה שיותר, שהמודעות לתחום של איכות הסביבה ואוויר נקי רק תגבר. למעשה המודעות מתחילה מהאדם הפשוט ועד באנשים שמנהלים את המדינה. אם בממשלה ישימו דגש על הגברת מודעות הזיהום והמזהמים, איכות האוויר אותו אנחנו נושמים, בריאות העובדים בתעשייה, כל זה יביא למודעות יותר גבוהה בקרב המעסיקים. גם הם יקפידו על סביבה נקייה יותר לעובדיהם. חברת אייר קונטרול היא חלק בלתי נפרד מהפתרון לאיכות חיים ואוויר טובה יותר. אנחנו חברה ירוקה תרתי משמע, אנחנו מנקים ואחראים על איכות הסביבה. אנחנו הסביבה.
איך היית רוצה לראות את העסק בעוד 10-5 שנים?
אני רוצה לראות אותו מבוסס, לא גדול , אני רוצה שהוא יישאר יציב, חזק, משפחתי, מוכר ומוערך.
מה המטרות שלך לשנים הבאות?
מה שמעניין אותי ואני לא יודע אם זה חלום, כי את החלומות שלי אני משתדל לממש כמה שיותר מהר, הוא בתחום סינון האוויר הוא תחום שקיים הרבה שנים, בערך מתקופת מלחמת העולם השנייה, היום החזון שלי הוא לפתח דרכים ושיטות סינון שיתאימו למאה הבאה. הייתי רוצה להגיע למצב שלמרות שהזיהום שרק הולך וגובר מיום ליום, נוכל לסנן אזורים שלמים גם באופן חיצוני. הייתי רוצה שהנכונות והמודעות להשקיע בניקוי הזיהום יהיה לא רק בקרב עסקים פרטיים אלא גם בקרב מוסדות ממשלתיים, מועצות אזוריות וערים.
הגנה על איכות הסביבה
סוגיות הגנת הסביבה וסביבה ירוקה הפכו בשנים האחרונות למגמה עולמית, ולטרנד בולט בקרב אזרחי מדינת ישראל. החל מהצרכן המקומי שמפריד את הזבל ודואג לקנות מוצרים אורגניים, דרך התאגידים הגדולים שאימצו לעצמם קו של חברות ירוקות וכלה במשרת השר להגנת הסביבה אשר הפכה להיות נחשקת עד כדי התנייתה בכניסה לקואליציה. איכות האוויר שאותו אנו נושמים, הן בתוך הבית ומחוצה לו, במקומות הבילוי ואפילו במקום העבודה בו אנו נמצאים במרב שעות היום, הפך לסוגיה לה אנו שמים חשיבות רבה וחלק משיח ציבורי נרחב. המודרנה וההתפתחות האנושית הביאה להתפתחות תעשייתית וטכנולוגית, שמחד – סייעה לפרט בהתמודדות עם תנאי הסביבה ושיפרה את רמת החיים, אך מנגד – יצרה בעיות סביבתיות וסיכונים בריאותיים. המדע מנסה למצוא פתרונות לבעיות כמו 'סביבות עבודה ומגורים מזוהמות', ו'בניינים חולים', אך לפרט יש חלק נרחב בייצור תוכניות הבראה לאותם מקומות בהם אנו חיים, מבלים ועובדים.
אחת מהחברות שמובילות כיום את נושא סינון האוויר וטיהור האוויר מריחות רעים ומניעה של מפגעים סביבתיים היא חברת אייר קונטרול, אשר מייצרת מערכות נידוף לסינון אוויר ומעניקה פתרונות יצירתיים לסוגיות של בניינים חולים.
ההבדלים בין מערכת סינון למערכת נידוף
מערכת נידוף יודעת לינוק אוויר, עשן וגזים דרך מנדף ודרך מערכת סינון ולפלוט החוצה אוויר נקי. המערכת מורכבת ממנדף שתפקידו לאסוף לתוכו אוויר רווי בעשן ושמן. הוא נמצא מעל הפס החם ושטחו מעט גדול יותר, קולטי טיפות/ עוצרי להבות אותו רכיב שתפקידו כפול ועל כן זכה בשני שמות.
כאשר עשן רווי בשמן יעלה למנדף, אחוז גדול מהשמן יכלא בקולטי הטיפות. כאשר מגיע גיץ לארובה הוא עלול להצית אותה (והיו מקרים כאלו באזורנו) עוצרי הלהבות ימנעו מהגיץ להגיע אל הארובה, מערכת סינון מכילה סוגים שונים של מסננים בהתאם לסוגי הבישול ולגודל המנדף, ומפוח שיונק את האוויר ופולט אותו החוצה.